Jij wil als ouder het beste voor je kind. Vanuit die gedachte zal je dan ook veel doen om ervoor te zorgen dat je kind inderdaad gelukkig wordt. Niks ontbreekt hen aan speelgoed, verzorging, liefde,…. Maar is dit genoeg? Hoe wordt je de perfecte ouder?

Is het genoeg?

Je ziet je kind doodgraag en je wilt dat ze niets te kort komen. Je offert veel op voor hen en ze hebben een kamer vol speelgoed. Misschien zelfs teveel speelgoed.
Ik zie mijn kinderen doodgraag en ik offer veel voor hen op en ze hebben inderdaad veel speelgoed, misschien wel te veel. Ook ik wil de perfecte ouder zijn.
De overvolle bakken vol speelgoed hebben me aan het denken gezet. Is dit wat mijn kinderen nodig hebben? Zoveel speelgoed dat ze niet meer kunnen kiezen? Dat ze hun creativiteit niet meer aanspreken? Neen, dit is niet wat ze nodig hebben…
Ze hebben geen hopen speelgoed nodig, maar liefde, respect, en de kans om te groeien.

Thomas En Vrienden, Speelgoed Trein, Jongen, SpelenWanneer kinderen alles krijgen wat ze willen en op alle vlakken geholpen worden, hoeven ze zelf niets meer te doen of te leren. Kinderen hebben nood aan uitdagingen en moeilijkheden.
Spullen die ze zelf kunnen kopen met het zelf verdiende geld heeft meer waarde dan de spullen die ze zomaar krijgen. Elke moeilijkheid die ze overwinnen geeft hen ook zelfvertrouwen. Door het zelf te doen groeit ook hun eigenwaarde.

Een ouder die alles geeft aan het kind, neemt ook wat ervaringen en zelfstandigheid weg.

De perfecte ouder

De perfecte ouder wil zijn kind een perfecte wereld bieden. Deze ouder is ook erg streng voor zichzelf want als je als ouder tekort komt, doe je je kinderen tekort.
Of moeten de kinderen de ouder perfect maken? Moeten de kinderen dan geen betere resultaten halen? Mogen ze nog verdrietig zijn? Kan een foutje maken? Moeten ze dankbaar zijn voor alles wat ze krijgen?

De perfecte ouder die zelf geen fouten mag maken, wil ook dat het kind geen fouten maakt, anders ben je niet de perfecte ouder.

Voorbeeldfunctie

Kinderen kijken op naar hun ouders. Ze luisteren met hun hart. Als je dan als ouder tegenstrijdige boodschappen geeft, dan pikt het kind de emotionele boodschap op.
Bijvoorbeeld: Je verwacht eerlijkheid van je kind. Aan tafel vertel je dan aan je partner, in bijzijn van de kinderen, dat je enkele spulletjes hebt meegenomen van het werk en dat je vroeger naar huis bent gegaan zonder je baas te verwittigen.
De boodschap om eerlijk te zijn, hoort je kind met zijn oren. Je kind voelt eerder de stem van boosheid, angst, vermoeidheid aan bij de eis perfect te zijn in zijn werk. 
Dit geeft verwarring bij je kind. Ze krijgen dan het idee dat volwassenen en de ouders niet altijd betrouwbaar zijn in wat ze zeggen en doen. Hun hart zegt iets anders dan hun verstand. Ze horen andere dingen dan dat ze aanvoelen.

 

Tips

Wat wil je later kunnen zeggen over je kinderen?
Dat ze vinden dat je je taak als ouder goed gedaan hebt? Of dat je hen geholpen hebt uit te groeien tot een waardevol persoon?

Heb je het laatste gekozen?

Dan neem je de opvoeding van je kind serieus op en leer je het iets over belangrijke waarden in het leven. Je roept je kind ter orde als het nodig is, geeft het regels en zorgt dat deze worden nageleefd. Je beschermt je kind net genoeg om ook nog uitdaging te geven, en je geeft kansen om zelf iets te ondernemen en plezier te maken. Je geeft het goede voorbeeld.

Wees jezelf en dus imperfect, zo kan je veel leren en beleven met je kind… dan ben je perfect als ouder.

Perfecte, Lettertype, Structuur, WeefselAan de slag

Was dit artikel herkenbaar? Heeft het je ook aan het denken gezet?
Super, dan ben je alvast goed bezig. Nadenken over je opvoeding en reflecteren op wat je doet is de eerste stap.
Reageer gerust hieronder met je ervaringen, tips en ideetjes…

Succes!

Advertenties