Je kent het wel… je kleintje wil niet eten. Is het niet lekker? Of heeft hij misschien geen honger? Wat je ook doet, hij weigert te eten, wordt zelfs boos en gooit zijn bordje tegen de vlakte… Wat kan je doen om gezellig aan tafel te zitten en je kleintje dat mee eet en nieuwe smaken ontdekt?

Tip 1: Hoe komt het dat hij niet eten wil?

Heeft je kapoen tussendoor al gegeten en gedronken? Misschien zit zijn maagje dan nog vol en kan er gewoon niets meer bij.
Geef kleine tussendoortjes en geen of weinig sappen maar eerder water.
Of is je kleintje moe? Dan gaat eten ook moeilijker.
Misschien vindt hij het niet fijn om plots te stoppen met spelen?

Tip 2: Geduld…

Wist je dat je iets 10 tot 15 keer moet proeven alvorens je een smaak leert waarderen? Geef je kindje de tijd om aan een smaak te wennen en weet dat wat hij vandaag nog niet lekker vindt morgen misschien wel lust.
Ook kinderen hebben een voorkeur voor smaken, dus ga er niet vanuit dat hij alles wel zal leren eten 😉

Tip 3: Zien eten, doet eten.

Jij bent een voorbeeld voor je kind. Als jij toont dat jij wel eet en ervan geniet, dan zal hij sneller willen proeven en eten. Dat is vaak ook de reden dat jonge kindjes vaak makkelijker eten in de opvang dan thuis.
Haal dus je acteerkunsten maar boven 😉

Tip 4: Speel met  je eten…

We hebben allemaal geleerd dat je niet mag spelen met je eten. Peuter, Cute, Kind, Café, Warme ChocolademelkKlopt! Maar je kan eten ook speels maken. Vertel een verhaal bij je ingrediënten. Schik je bord in vormen en wees creatief.
Ik maak soms kometen die in hete lava zijn gevallen. En als we ze niet op tijd op eten dan barsten de kometen open… (We eten dus balletjes in tomatensaus met een torentje van puree…)

Tip 5: Negeren is leren…

Negeer het negatieve gedrag. Je kleintje blijft netjes aan tafel zitten tot iedereen klaar is. Af en toe vraag je eens of hij geen hapje wil. Zodra hij toch weer zijn vorkje/lepel neemt, prijs je hem.

Tip 6: Hoe meer hoe minder

Hoe meer eten er op het bord ligt, hoe meer kinderen er tegenop kijken om te eten. Ze raken gedemotiveerd om dat ganse bord op te eten en geven al op voorhand op.
Schep dus steeds kleine porties op. Je kan altijd nog bijnemen…

Tip 7: Anders en beter…

Je kan bloemkool op enorm veel verschillende manieren klaar maken. Misschien is bloemkool wel lekkerder in de oven dan met witte saus?
Varieer en experimenteer…

Tip 8: Niet weten doet eten…

Stel dat je kleintje niet graag brocolli eet, dan kan het vaak al helpen door dit te ‘verstoppen’ in het eten, bv puree.
Achteraf kan je dan vertellen dat hij broccoli heeft gegeten en het lekker vond. Volgende keer zal hij minder snel weigeren broccoli te eten.

Heb je zelf nog een waardevolle tip? Geef deze dan zeker door…
Succes!