Delen moet je leren. Want om te kunnen delen moet je je kunnen verplaatsen in de ander en begrijpen dat die wil wat jij wil. En dan moet jij dat even missen. Dat maakt het voor jonge kinderen moeilijk om te delen. Kan jouw kindje moeilijk delen? Ik vertel je hoe dat komt en wat je kan doen…

Wat je kindje kan….

Om te delen moet je je kunnen inleven in de ander. Begrijpen dat de ander wil hebben waar jij mee speelt. Je moet dus rekening houden met de ander. Dat lukt meestal pas vanaf 7 jaar.

 • 2-3 jaar: je kind kan nog niet goed delen en beschermt wat hij heeft.
 • 4-6 jaar: weggeven lukt maar delen is moeilijk. Je kind begrijpt wel dat het hoort te delen: ‘samen spelen = samen delen’.
 • 7-8 jaar: delen gaat al makkelijker en je kind krijgt meer oog voor de behoeften en gevoelens van andere kinderen.
 • 9 jaar en ouder: vanaf deze leeftijd kan je kind zich pas echt goed inleven in anderen en inspelen op de behoeften van anderen.
 • Meisjes, Kinderen, Vrouwelijke, Zusters, Samen

Hoe gaat het nu verder…

Je kan niet van peuters verwachten dat ze speelgoed gaan delen. Boos worden omdat je kindje niet kan delen heeft dan ook geen enkel nut. Je kind dwingen te delen zal ook niet veel uithalen. Het niet delen is pas een probleem als je kind . Moeilijk kunnen delen wordt een probleem als je kind het moeilijk krijgt in sociale situaties.

Enkele tips…

 1. Benoem de voordelen van delen. Je kan dit doen in alledaagse dingen zoals bij het eten opscheppen. Hoe zou het zijn als de anderen niets zouden krijgen? Zou het niet leuk zijn als mama dit deelt met iedereen? Dan kan je samen genieten…
 2. Oefening baart kunst. Je kan je kind al erg jong leren om bijvoorbeeld snoepjes aan anderen te geven, of aan iedereen een potloodje te geven. Prijs hem dan ook.
 3. Is je kleintje al oud genoeg om in gesprek te gaan…. doe dit dan. Misschien is hij wel bang dat zijn speeltjes stuk gaan, dat ze verloren raken, of dat hij zelf niet meer zal kunnen meespelen? Dan kan je samen ook zoeken naar een oplossing.
 4. Niet delen is ook goed. Is het nodig om echt alles te delen? Heb jij zelf ook niet enkele spulletjes die je liever voor jezelf houdt? Bespreek op voorhand welke spulletjes hij zeker niet wil delen en geef die een apart plaatsje. Zoek tevens ook spulletjes die hij wel wil delen… Dit heeft ook al voordeel dat je kind zijn grenzen leert aangeven en dat is ook belangrijk.
 5. Je goed voelen voor je begint te spelen is ook cruciaal. Als je kind zeker is dat zijn spulletjes die hij liever niet deelt, veilig weggeborgen zijn, zal hij met een positief gevoel in het spelen stappen. Maak een doos, een schatkist of een ander veilig plekje.
 6. Merk je een conflict op tijdens het spelen, benoem dan de gevoelens en behoeften van beide kinderen. Dit zal het inlevend vermogen versterken. Het luk misschien niet om meteen te delen, maar in de toekomst zal het zijn vruchten afwerpen.
 7. Delen is leuk. Maak van delen een spel. Maak samen een puzzel, waarbij je elk evenveel stukjes krijgt om te leggen, geef ieder een deel van de plantjes water,…
  Dan wordt delen een normale zaak.

Succes!
Laat je me weten hoe het ging?

Advertenties