Je zelfbeeld heeft een grote invloed op je leven. Het blijkt dat kinderen met met veel zelfvertrouwen zich beter ontwikkelen, zorgelozer zijn en gelukkiger zijn.

Hoe kan je je kind helpen meer zelfvertrouwen te hebben?
Ik geef je 10 tips voor een stevige basis zelfvertrouwen.

 1. Liefde moet je voelen!
  Een kind heeft nood aan liefde, aandacht en contact om zich verbonden te voelen. Dat zorgt ervoor dat het vertrouwen in andere mensen groeit en dat ze zich veilig voelen op de wereld. Als een kind dit basisvertrouwen heeft, kan het pas echt op ontdekkingstocht gaan.
 2. Ieder kind is uniek
  Jij bent jij en ik ben ik. Iedereen is uniek en dat willen we ook zo ervaren. Vingerafdruk, Sporen, Patroon, Detective, ContrastenBij kinderen is dat niet anders. Ze willen gewaardeerd worden om wie ze zijn. Vergelijk kinderen niet met broers en zussen, klasgenoten of jezelf. Zo rem je hun eigenheid eerder af en ontstaat het kameleon-effect. Ze gaan zich aanpassen aan de verwachtingen van anderen, meelopen met de rest als een volgzaam schaap.
  Laat ze zichzelf zijn en laat ze voelen dat ze uniek zijn zodat ze zich gewaardeerd voelen. Dit leert hen dat ze zichzelf kunnen zijn en dus ook een voorbeeld kunnen zijn voor anderen.
 3. Gedrag is geen karaktertrek
  Als een kind een foutje maakt, treden we vaak op. Onbewust uiten we kritiek op het kind, het voelt als een persoonlijke aanval: ‘Wat ben jij onhandig zeg!’, nadat het glas werd omgestoten. Is het kind echt onhandig? of was de actie onhandig?
  Kinderen zijn snel geraakt en pikken kritiek heel erg op, wat hun zelfbeeld weer naar beneden haalt.
  Het is dus erg belangrijk dat we gedrag niet gaan zien of omschrijven als een eigenschap van het kind. Zeg eerder: ‘Die beweging was wat onhandig.’ Zo voelt het kind dit niet aan als een teleurstelling. Vergeet ook niet te prijzen wat goed ging. Misschien was je kind heel snel in het glas weer rechtzetten, of het nemen van een doekje,… Zoals ze altijd zeggen: ‘Elk punt van kritiek is 7 complimenten waard.’ Want zoals je wel weet blijft kritiek langer plakken dan een lief woord.
 4. Denk en praat positief
  Je kan eenzelfde gesprek met een negatieve of positieve ingesteldheid voeren. Toch zal het gevoel en de sfeer enorm verschillen. Zo kan je de ganse tijd zeggen wat niet mag, of je kan een alternatief aanbieden.
  ‘Stop met zeuren’, ‘Niet stuk maken’, ‘Pas op dat je niet valt’,….
  of
  ‘Kan je ook iets anders vertellen?’, ‘Zou het niet beter lukken als je…’, …
 5. Dromen mag
  Gun je kind de vrijheid te dromen over de toekomst. Ook al is dat niet hetgeen jij in gedachten had of lijkt het niet haalbaar. Laat ze maar dromen…het is een stimulans.
 6. Je doet wat je ziet.
  Kinderen zijn toptalenten in anderen imiteren. Ze observeren heel goed hoe anderen met situaties omgaan en gebruiken dezelfde strategie als ze in eenzelfde situatie terechtkomen. Doe ook wat je van hen verwacht.
 7. Geef verantwoordelijkheid
  Persoon, Menselijk, Kind, Meisje, Jurk, BoomDoor zelf dingen te ondernemen en ervaringen op te doen, leren we het meeste. Als je een kind niet laat experimenteren gaan ze denken dat ze het niet mogen omdat ze het nog niet kunnen. Wist je dat er minder ongelukjes gebeuren als je ze (veilig) gewoon even laat uitproberen of ze ergens op kunnen klimmen dan dat je ze de ganse tijd in het oog houdt?
 8. Laat een kind, kind zijn
  Onze maatschappij is erg productgericht. Alles moet mooi, verzorgd en perfect afgewerkt zijn. Dat wordt ook van de kinderen verwacht. Wat een grote druk rust er dan op hun jonge schouders?
  Bekijk eerder het proces dat het kind doormaakt dan het resultaat. Het genieten is belangrijker. De perfectie eisen van kinderen is het wegnemen van plezier. Een kind moet kunnen lachen, spelen en gek doen. Laat je eigenwaarde niet bepalen door anderen en hun verwachtingen.
 9. Nieuwe dingen kunnen leuk zijn
  Elke dag zit vol onvoorziene wendingen. We kunnen er dan maar beter mee leren omgaan dan ons er druk in te maken. Kijk positief naar nieuwe zaken, neem eens een risico en laat je kind dat ook doen. Probeer regelmatig nieuwe dingen, zo sta je sterker in je schoenen.
 10. Loslaten
  Durf je kind af en toe los te laten, zo voelt het je vertrouwen in hem/haar. Stimuleer je kind nieuwe ervaringen op te doen. Laat ze hun grenzen verleggen. Het wederzijds vertrouwen zal groeien alsook hun eigen zelfvertrouwen.
  Win – win toch?

 

 

 

 

 

 

Advertenties